« Tilbage

LIVSVÆRK inviterer til heldagskursus med børne- og ungdomspsykiater Søren Hertz

Onsdag den 14. marts 2018, kl. 9.30-16.00, Thorshøjgård, Pedersborgvej 20, 2635 Ishøj

Program

 

09:30

Netværk og kaffe

 

10:00

Kontekst, kontekst, kontekst

Antropologi. Hvad er symptomerne svar på?

 

12:00

Frokost

 

12:45

Alting er i bevægelse. Historiernes kraft.

Unikke oplevelser som ledestjerner

Opsamling og perspektivering

 

16:00

Tak for i dag!

 

Deltagergebyr: 695 kr. pr. deltager, forplejning og kursusbevis er inkluderet.

Tilmeldingsfrist senest den 1. marts 2018.

 

Børn og unge, psykiatri og samfund

Hvad er der galt? Er der tale om psykisk sygdom? Det er spørgsmål, der ofte stilles, når det drejer sig om børn og unge, der ikke trives. Udgangspunktet for kurset er, at børn og unge ikke er problemet. De viser problemet. Heller ikke andre er problemet. Børn og unge må altid forstås i samspil, i kontekst og i mulig udvikling.

Børn og unge i vanskeligheder beskrives i kraft af deres symptomer, men symptomer er samtidig blot overlevelsesstrategier. Al adfærd er kommunikation: Så hvad er symptomerne svar på, hvad holder dem i live og hvordan skaber vi kontekster, der kan bidrage til et overskridende perspektiv? Det er den største alvor, der inviterer til de mest omfattende forandrings- og udviklingsprocesser. Symptomerne skal tages alvorligt. Derfor må vi have øje for kompleksiteten, sammenhængene og den indlejrede kommunikation.

Vi må møde de mange børn og unge, der har traumatiserende erfaringer med sig, med et perspektiv, der ikke forstærker deres oplevelse af forkerthed og afmagt, men værdsætter deres forsøg på at lægge afstand til det traumatiske. Børn og unge viser med deres symptomer og særlige vanskeligheder behovet for en proces, der kan bidrage til anderledes ro, trivsel og udvikling.

Kurset bygger på en foretrukken faglighed knyttet til moderne hjerneforskning og tilknytningsteori. På den måde udfordres forestillingerne om diagnoser som forklaringer. Hvis beskrivelser knyttet til sygdom kan synes attraktive, så understreges det, at vi har en opgave, der handler om at bidrage til processer, der kan udvikle sig til at blive endnu mere attraktive.

 

Søren Hertz er børne- og ungdomspsykiater med overenskomst med Sygesikringen. Han er medstifter af Metalog, forfatter af ”Børne- og ungdomspsykiatri – nye perspektiver og uanede muligheder” og lige nu aktuel med en ny bog ”Børn og unge, psykiatri og samfund.”